175 g osaltat, rumstempererat smör
plus extra till formen
175 g finmalt rörsocker
3 vispade ägg
3 msk ljus sirap
40 g mald sötmandel
en nypa salt
40 g kakaopulver
Glasyr:
225 g mörk choklad (70%)
55 g mörkt muscovadosocker
225 g osaltat smör i tärningar
5 msk kaffegrädde eller
matlagningsgrädde
½ tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj två runda formar, ca 20 cm i diameter, och klä dem med bakplåtspapper i botten.
2. Lägg alla ingredienser till glasyren i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt har smält samman.
3. Häll upp i en skål och låt den stå kallt i en timmer, eller tills den är bredbar.
4. Vispa smör och socker luftigt och poröst i en bunke. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner sirapen och mandeln.
5. Sikta ner mjöl, salt och kakaopulver i en separat bunke, och vänd ner i smeten. Tillsätt lite vatten, om det behövs för att göra smeten lösare.
6. Skeda upp blandningen i formarna och grädda i 30-35 minuter, eller tills man kan sticka i en provsticka i kakbottnarna utan att stickan blir kladdig.
7. Låt dem svalna i formarna i 5 minuter, stjälp sedan upp dem på ett bakgaller så att de får kallna.
8. När kakbottnarna har kallnat, lägg då ihop dem med hälften av glasyren som fyllning. Bred resten ovanpå och runt kanterna på kakan.
Tips! För att göra kakan lite fräschare kan du kanta kakan med frukt och bär, här har jag valt jordgubb och apelsin.
Nötfri: Ta bort den malda mandeln och tillsätt inte något extra vatten på slutet.
Laktosfri: Byt ut smöret mot laktosfritt smör och använd laktosfri grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar