onsdag 24 juli 2013

Här vare andra bullar!

Det är så härligt att känna sig inspirerad och det bara kliar i bakfingrarna! Min underbara bak-vän Sofie inspirerade mig att baka bullar när jag såg hennes frestande bullbilder på Instagram. Det var av henne jag fick bageriet Gateau's bullrecept med kanel och kardemummafyllning (mummmmms!)

Bullar och längder
Ingredienser:

500 g ljummen mjölk (½ l)
50 g jäst
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat
1100 g vetemjöl
5 g salt
20 g kardemumma

Kanel och kardemumma fyllning:

310 g mandelmassa
175 g smör, rumstempererat
40 g vatten
30 g kanel

1~2 ägg och pärlsocker till garnering

Gör så här:

1. Lös upp jästen med den ljumna mjölken och blanda sedan i resterande ingredienser i assistenten. 

2. Kör alltsammans i minst 10 minuter på medelhög hastighet tills degen är elastisk.

3. Pröva med att ta upp en liten bit och dra i den. Om degen går sönder, kör lite längre tills den är smidig. 

4. När degen är färdig , lägg upp den på ett lätt mjölat bord och låt den vilka i 20 minuter.

Längder (5 st):

1. Dela degen i bitar på 400 gram.

2. Kavla till 5 mm tjocklek.

3. Bred på fyllningen ända ut i kanten.

4. Rulla ihop till en spole och klipp degens ovansida i diagonala mönster.

5. Sätt på plåt med bakplåtspapper och jäs i rumstemperatur under plast i 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 180 grader.

7. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

8. Baka i 25-30 min. Tips! Använd varmluftsugn-funktion om du har så kan du baka flera längder samtidigt. OBS! 10 grader svalare om du väljer varmluft.

Bullar (25 st):
Lägg bullarna i korg med handduk så håller de sig varma!

1. Kavla ut degen 5 mm tjock och 30x60 cm.

2. Stryk på fyllningen jämnt över hela degen. 

3. Rulla ihop degen från ena långsidan. Rulla till en lång spole.

4. Skär sedan i bitar, 3 cm (bör bli 25 st), och sätt på plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt (jag använde bullformar vilket gick lika bra).

5. Jäs i rumstemperatur under plast i 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 210 grader.

7. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

"Bullkaka"
8. Baka i 12 minuter.

"Bullkaka":

Fick idéen från butterkakan och tänkte att det kanske skulle funka med bullar, så de blev en "bullkaka". 

Gör precis som bullarna. Sedan lägger du bullarna, med snittytan upp, i en form med löstagbar botten. Viktigt att du har mellanrum mellan bullarna eftersom de kommer jäsa och även expandera lite i ugnen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar