| Bullar och längder |
500 g ljummen mjölk (½ l)
50 g jäst
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat
1100 g vetemjöl
5 g salt
20 g kardemumma
Kanel och kardemumma fyllning:
310 g mandelmassa
175 g smör, rumstempererat
40 g vatten
30 g kanel
1~2 ägg och pärlsocker till garnering
Gör så här:
1. Lös upp jästen med den ljumna mjölken och blanda sedan i resterande ingredienser i assistenten.
2. Kör alltsammans i minst 10 minuter på medelhög hastighet tills degen är elastisk.
3. Pröva med att ta upp en liten bit och dra i den. Om degen går sönder, kör lite längre tills den är smidig.
4. När degen är färdig , lägg upp den på ett lätt mjölat bord och låt den vilka i 20 minuter.
Längder (5 st):
1. Dela degen i bitar på 400 gram.
2. Kavla till 5 mm tjocklek.
3. Bred på fyllningen ända ut i kanten.
4. Rulla ihop till en spole och klipp degens ovansida i diagonala mönster.
5. Sätt på plåt med bakplåtspapper och jäs i rumstemperatur under plast i 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 180 grader.
7. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
8. Baka i 25-30 min. Tips! Använd varmluftsugn-funktion om du har så kan du baka flera längder samtidigt. OBS! 10 grader svalare om du väljer varmluft.
Bullar (25 st):
| Lägg bullarna i korg med handduk så håller de sig varma! |
1. Kavla ut degen 5 mm tjock och 30x60 cm.
2. Stryk på fyllningen jämnt över hela degen.
3. Rulla ihop degen från ena långsidan. Rulla till en lång spole.
4. Skär sedan i bitar, 3 cm (bör bli 25 st), och sätt på plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt (jag använde bullformar vilket gick lika bra).
5. Jäs i rumstemperatur under plast i 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 210 grader.
7. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
| "Bullkaka" |
"Bullkaka":
Fick idéen från butterkakan och tänkte att det kanske skulle funka med bullar, så de blev en "bullkaka".
Gör precis som bullarna. Sedan lägger du bullarna, med snittytan upp, i en form med löstagbar botten. Viktigt att du har mellanrum mellan bullarna eftersom de kommer jäsa och även expandera lite i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar