söndag 21 april 2013

Glasstårta med daim och hallon

Idag fyllde pappsen år och det firade med en försvinnande god glasstårta med smak av daim och hallon. Mumsfillibabba!


Ingredienser:

2 dl socker
4 st äggulor
200 g Philadelphiaost
4 dl vispgrädde
4 st äggvitor 
2 pkt daim (á 56 g)
1 st marängbotten (finns att köpa färdig)
2 dl blandade bär (Jag använde bara hallon)

Marängbotten:

Jag gjorde egen marängbotten eftersom alla färdiga i butiken var krossade... Men det är superenkelt så varför inte!

4-5 äggvitor, ca 1,2 dl
1 krm ättika
2 dl socker

Sätt ugnen på 125 grader. 
   Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum. Tillsätt ättika och vispa ytterligare någon minut.
   Tillsätt sedan socker lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum.
   Bred ut på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter till ett jämnt lager.
   Lämna ca 5 cm runt kanterna.
   Sätt in marängerbotten i ugnen och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen de sista 20 minuterna (efter 40 minuter).
   Ta ut och låt marängbotten svalna på galler.

Tårtan:

Vispa socker och gulor poröst och blanda med philadelphiaosten.
   Vispa grädden och vänd ihop den med äggsmeten. 

   Hacka ett paket daim till små bitar och vänd ner i smeten.   Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
   Lägg marängbottnen i en hög kakform med löstagbar botten och fyll på med smeten.
   Täck tårtan med plastfolie och frys i minst 5 timmar före servering.
   Garnera med bär och daimkross.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar