söndag 14 april 2013

Värmlandstårta

Igår bakade jag och syrran en Värmlandstårta. De blev en mycket god succé!



Bottnar
3 äggvitor
1 dl socker
50 g mandel, hackad
3 msk kakao

Kräm
3 äggulor
1 dl grädde
1 dl socker
100 g smör, rumstempererat

Sätt ugnen på 175°.
   Separera äggvitor och -gulor. Lägg gulorna i en tjockbottnad kastrull och vispa äggvitorna hårt i en bunke.
   Blanda socker, hackad mandel och kakao. Vänd ner försiktigt i den vispade äggvitan. Gör två eller tre tallriksstora cirklar eller fyrkanter på bakplåtspapper och bred ut smeten.
   Grädda 20–25 minuter (tills ytan känns torr).
   Tillsätt vispgrädde och socker till ägg-gulorna och sjud samman ca 15 minuter tills den tjocknar. Äggsmeten ska bli så tjock att du ser botten när du rör. Men vispa försiktigt och med tålamod så att det inte blir äggröra.
   Låt svalna lite. Tillsätt rumstempererat smör och rör krämen slät. Fördela mellan och på bottnarna. Dekorera med marsipankycklingar
och servera med lite vispad grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar